De ce să alegi jucării din lemn pentru copilul tău? 

Copiii de altădată se jucau cu pietre, lut și bucăți din lemn. Pentru a le oferi o experiență mai plăcută a jocului, au fost inventate jucăriile din lemn, sub diferite forme. Astfel, acestea au reușit să educe generații întregi. 

Chiar dacă tehnologia a evoluat și au apărut tot felul de jucării care se mișcă, vorbesc și dansează, gama de jucării din lemn a rămas una potrivită, chiar și în ziua de astăzi, datorită multiplelor avantaje pe care le prezintă. Citește în continuare articolul și află de aici care sunt motivele pentru care prichindelul familiei are nevoie de câteva jucării din lemn. 

6 motive pentru care jucăriile din lemn sunt educative 

În fiecare an sunt dezvoltate numeroase tipuri de jucării noi, care sunt gândite atât în scopuri distractive, cât și pentru educarea micuților. Cu atât de multe opțiuni, nu este de mirare că părinților le este greu să aleagă ceea ce este mai bun.  

Însă, de ce ar trebui să oferi mai multă atenție ofertei de jucării din lemn? Iată aici principalele aspecte, pentru care copilul tău are nevoie de astfel de jucării.   

  1. Nu distrag atenția 

Când copiii se joacă cu jucăriile din lemn, ei își concep singuri efectele sonore dorite. Altfel spus, copilul determină ce face jucăria, nu invers.  

În acest proces, cel mic trebuie să se concentreze, astfel încât să realizeze diferite scenarii interesante. Chiar dacă copiilor le plac jucăriile cu cântece, fluiere și clopoței, sunetele automate pot întrerupe procesul de gândire al copilului și pot limita imaginația. 

  1. Încurajează comunicarea 

Jucăriile cu sunete limitează comunicarea și interacțiunea. Însă, jucăriile din lemn oferă spațiu pentru comunicare. Prin urmare, sunt perfecte pentru a fi utilizate pe cont propriu sau alături de un partener de joacă.   

Dacă ai mai mulți copii, gama de jucării din lemn este perfectă pentru aceștia, deoarece rareori sunt folosite de un singur pitic. De obicei, cei mici se joacă împreună. 

  1. Dezvoltă gândirea logică 

Jucăriile din lemn nu limitează activitățile copilului, fiindcă pot fi întreprinse tot felul de jocuri cu ajutorul acestora.  Prin urmare, capacitatea de gândire a copiilor este stimulată. De exemplu, cu un set de cuburi din lemn copilul poate construi castele și regate cu tot felul de clădiri și poate învăța cum să le suprapună, astfel încât acestea să nu cadă.  

  1. Îmbunătățesc coordonarea mișcării 

Datorită formei simple, jucăriile din lemn ajută copiii să-și îmbunătățească coordonarea mână-ochi. Copiii pot folosi, de asemenea, jucării din lemn pentru a învăța concepte precum „peste”, „sub”, „sus” și „jos” la o vârstă fragedă. Când rezolvă puzzle-uri sau creează forme din piese de lemn, ei văd cu proprii  ochi cum elementele se potrivesc unele în altele, ceea ce îmbunătățește coordonarea mână-ochi.  

  1. Antrenează abilitățile motorii fine 

Jucăriile din lemn vin în diferite forme și dimensiuni. Uneori nu se potrivesc perfect în mână și devin dificil de manevrat de către prichindei. Designul îi îndeamnă pe copii să vină cu soluții, pentru a le putea manevra mai ușor. Astfel, aceștia încearcă mai multe poziții ale mâinilor, pentru a găsi cea mai eficientă și confortabilă variantă de joacă. 

  1. Promovează jocul creativ 

Un alt avantaj principal al jucăriilor din lemn este că stimulează imaginația și gândirea creativă a copilului, care sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a acestuia.  

Spre deosebire de gadgeturi și alte jucării moderne, cele din lemn nu au piese electrice care să instruiască micuțul în activitate. În schimb, îi permit copilul să joace un rol activ în a-și crea propria lume de la zero, folosind puterea imaginației. De asemenea, stimulează inteligența emoțională și socială, gândirea critică, concentrarea și abilitățile motorii. 

Alte aspecte pentru care să alegi gama de jucării din lemn 

Jucăriile din lemn sunt la modă, indiferent de perioadă. Bunicii și străbunicii tăi au învățat să se joace cu jucăriile din lemn, iar nepoții și strănepoții tăi pot face același lucru.  

Chiar dacă jucăriile din lemn se schimbă și evoluează constant cu privire la culoare, design și scop, ele oferă aceleași avantaje. 

Descoperă toate celelalte beneficii în rândurile de mai jos.  

1. Sunt sigure pentru copii 

Când cumperi o jucărie nouă, una dintre primele întrebări care îți vin probabil în minte este: „Este sigură această jucărie?”. Piesele mici care se îndepărtează cu ușurință reprezintă un pericol de sufocare, iar dacă jucăria se rupe ușor, bucățile ascuțite pot provoca răni.  

Jucăriile din lemn sunt făcute în ansamblu și rareori vin cu piese care ar putea fi sparte ușor de către un copil sau chiar de adulți. Acest lucru înseamnă că, în general, gama de jucării din lemn este una sigură, care nu reprezintă niciun pericol pentru cei mici. 

2. Sunt ecologice 

Achiziționând o jucărie din lemn certificat, care provine din surse durabile, contribui la diminuarea cantității de deșeuri de plastic. Multe jucării din lemn pot fi oferite din generație în generație, deoarece își păstrează intact aspectul, pe măsură ce trec anii.  

3. Sunt durabile 

Jucăriile din plastic, chiar dacă sunt fabricate din material durabil, au potențialul de a se sparge sau, dacă au un element mecanic, de a funcționa defectuos. Însă, jucăriile din lemn pot rezista la jocurile energice ale copiilor, deoarece sunt făcute din materiale rezistente și durabile.  

Acest lucru contribuie la economisirea bugetului, deoarece o jucărie din lemn nu trebuie înlocuită la fel de des precum cele din plastic.  

4. Sunt accesibile

Jucăriile din lemn au de obicei prețuri decente. Astfel, reprezintă o idee excelentă de jucărie pentru propriul micuț. 

În plus, pot fi oferite cadou tuturor copiilor pe care îi cunoști. Poți cumpăra și câteva cutii de lemn, astfel încât să împachetezi cât mai frumos jucăriile concepute din acest material calitativ. 

În concluzie, dacă te afli în căutarea unor noi jucării pentru prichindelul tău, orientează-te către cele fabricate din lemn, deoarece oferă numeroase beneficii importante, precum siguranță, durabilitate și dezvoltarea creativității celui mai mic membru al familiei. 

De asemenea, aplică metoda Montessori, în care îi este permis copilului să se joace după bunul plac, astfel încât să descopere lumea înconjurătoare, într-un mod cât mai frumos. Prin urmare, analizează cu atenție înclinațiile celui mic și încurajează-l în direcția în care acesta merge. În metoda Montessori copilul nu este forțat să facă lucruri care nu îi fac plăcere, așa că cel mai bine este să te axezi doar pe jocurile care îi aduc bucurie și îl ajută să se dezvolte cu entuziasm. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Autentificare